Familievertrouwenspersoon geeft advies en ondersteuning
Speciaal voor de familieleden en naasten van een cliënt is er de familievertrouwenspersoon. Heb je vragen over de zorg die aan een familielid of naaste gegeven wordt? Loopt het contact met de afdeling niet zo soepel als u zou willen? Zijn er onderwerpen waar je er niet uitkomt met de behandelaar? Neem dan contact op met de familievertrouwenspersoon. Dit is een onafhankelijk persoon, dus niet in dienst bij Parnassia Groep of een van de aangesloten zorgmerken.
Wat kan een familievertrouwenspersoon voor jou doen?
Familie en naasten spelen een belangrijke rol in het herstel van een cliënt. Kennis en een goede samenwerking met de behandelaar/behandelafdeling zijn ook belangrijk in dat hersteltraject. De familievertrouwenspersoon kan daarin een ondersteunende rol in hebben door uitleg en toelichting te geven, mee te denken, advies te geven, te bemiddelen met de afdeling of behandelaar en, als dat nodig is, te helpen bij een klachtenprocedure.
De familievertrouwenspersonen werken regionaal. Kijk wie jouw familievertrouwenspersoon is.
In Noord-Holland is dat Myrna Seekles, 06 – 51639737. Je kunt haar ook mailen op m.seekles@familievertrouwenspersonen.nl
De regio Haaglanden is het werkgebied van familievertrouwenspersoon Hannie de Vries, 06- 23 405070. Haar mailadres is h.devries@familievertrouwenspersonen.nl.
Een kort interview met Hannie de Vries en haar werk als familievertrouwenspersoon.
Hannie is de familievertrouwenspersoon in de regio Haaglanden voor alle zorginstellingen die in dat gebied werkzaam zijn, waaronder dus ook Parnassia Groep. Namens Parnassia Groep zijn in deze regio Youz, Indigo, Brijder, PsyQ, Parnassia, Reakt actief.
Geduldig luisterend oor
De voornaamste taak van haar functie van familievertrouwenspersoon vindt ze haar klankbordrol in gesprekken. Familie en naasten maken zich zorgen en willen het beste voor hun dierbare. Het begint dus met een geduldig luisterend oor. Zo kom je met elkaar tot de kern van de vraag of het probleem en kun je met elkaar bespreken wat nodig is, vertelt ze.
“Altijd probeer ik erachter te komen wat het probleem is”
Is de familie de taal niet voldoende machtig of duizelt het de familie wat betreft de informatie? Zit het in de communicatie van de afdeling? Is psycho-educatie gewenst of contact met lotgenoten? Voor naasten is het fijn te weten dat ik onafhankelijk ben en zij hun verhaal in vertrouwen kunnen doen.
Drie basale vragen
Als ik Hannie vraag naar een sprekend voorbeeld van een positieve bijdrage van haar als familievertrouwenspersoon, dan antwoordt ze; “Ik sprak een dame die de taal niet 100% machtig was. Gesprekken met de afdeling liepen daardoor stroef. Een voorbereidend gesprek met haar trok de relatie met de afdeling weer vlot. Daarvoor waren drie basale vragen nodig: wat wilt u vragen, wat wilt u zelf zeggen en wat heeft u als familie nodig.”
Uit een andere casus bleek dat de familie ontevreden was over de communicatie van de afdeling over de behandeling van een cliënt. Het bleek dat de ene zorgverlener het iets anders verwoordde dan een ander. Daardoor ontstond er (een soort van) miscommunicatie. Toen de afdeling een vaste contactpersoon toewees aan de familie was de onvrede voorbij.
Belangrijk onderdeel in hersteltraject
Behandelaren gaan ook graag in gesprek met een familievertrouwenspersoon is mijn ervaring, aldus Hannie. “Zij zien de familie/naaste als een belangrijk onderdeel in het hersteltraject van de cliënt. Willen ze die rol goed vervullen dan is een goed wederzijds contact tussen familie/naaste als behandelaar noodzakelijk.”
Geen verwijzing of toestemming nodig
Wil jij eens praten met een familievertrouwenspersoon? Dat kan en is heel makkelijk. Je kunt rechtstreeks én zonder verwijsbrief van de huisarts contact opnemen met de familievertrouwenspersoon. Ook is er geen toestemming nodig van degene in zorg of van de behandelaar of behandelafdeling. De ondersteuning van de familievertrouwenspersoon is gratis.
In de regio Noord-Holland is Myrna Seekles de familievertrouwenspersoon. Haar contactgegevens zijn: 06 – 51639737, mailadres m.seekles@familievertrouwenspersonen.nl
In de regio Haaglanden is dus Hannie de Vries de familievertrouwenspersoon. Je kunt haar bellen op 06 – 23 40 50 70 en mailen h.devries@familievertrouwenspersonen.nl